Finspång

Per Unckel har avlidit

2:48 min

Politikern och landshövdingen Per Unckel är död. Unckel, som ursprungligen kom från Finspång, var under sin långa politiska karriär inom Moderaterna bland annat riksdagsman för Östergötlands län. 

– Han har ju varit en otroligt betydelsefull ideolog och idéutevecklare för Moderaterna, men har har ju också som minister och utredare betytt mycket för samhällsutvecklingen. Han var ju med som utbildningsminister och genomförde friskolereformen bland annat, säger Gunnar Axén (M), riksdagsman från Norrköping.

Per Unckel var MUF-ordförande på 1970-talet, partisekreterare på 1980-talet och utbildnings- och forskningsminister i den borgerliga regeringen mellan 1991 och 1994. Åren 1998-2002 var Per Unckel ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Sedan 2007 var Per Unckel landshövding i Stockholms län. Så sent som i måndags utsågs han till hedersdoktor av Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Per Unckel har varit sjuk en tid, men var verksam på länsstyrelsen ända fram till sin död.

– Det är ju tungt idag. Det känns som en väldigt stor förlust, givetvis för hans närmaste, men också för alla oss som har arbetat med, och inspirerats av Per i alla år, säger Gunnar Axén.   

Per Unckel blev 63 år.