Politikernas pensioner

Inga krav på nytt jobb

1:42 min

I Östergötlands kommuner och landstinget kan politiker få upp till 30 000 kronor i månaden efter avslutat uppdrag, utan krav på att söka nytt arbete. Så är det inte för det stora flertalet svenskar.

Till skillnad från de före detta politikerna måste den som är arbetslös i Sverige aktivt söka jobb för att få behålla sin ersättning. Ferit Turkan i Norrköping är en av dem. Han har sökt jobb i tre år vid det här laget.

– Det går ganska trögt. Jag tror att det det beror på åldern och finanskrisen.

Ferit Turkan får just nu aktivitetsstöd från försäkringskassan. Det kräver att han är aktiv i någon typ av arbetsmarknadspolitiskt program och samtidigt söker arbete.

Några sådana krav ställs inte på politikerna. Enligt de nuvarande reglerna har politiker över femtio, som slutar sitt uppdrag rätt till visstidspension ända tills de fyller sextiofem. För vissa politiker i länet handlar det om upp till 30 000 kronor i månaden, utan något krav på motprestation.

Tidigare var reglerna ännu generösare. Då fanns det inte någon åldersgräns överhuvudtaget och flera politiker i länet, bland andra Mattias Ottosson (S), före detta kommunalråd i Norrköping, omfattas fortfarande av dem.

Ferit Turkan tycker egentligen inte att det är konstigt att politiker får pengar när de slutar arbeta, men att det är under orimligt lång tid.

– Ingen borde få ha det på det viset. Alla måste ställa upp för samhället och jobba och kämpa tillsammans.

Alma Persson är också arbetssökande.

– Det finns säkert en poäng med att ha ett sådant system, gissar jag. Att man som politiker inte ska behöva vara kompis med arbetsmarknaden medan man är politiker, men det är ju rätt så hög ersättning och det är många år, så det är kanske lite att ta i, säger hon.

Och på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är man nu öppen för att titta över systemet. Ingela Gardner Sundström är ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

– Det finns väl anledning nu att titta över de här reglerna även för de förtroendevalda.

Pension för miljoner

Kommuncheferna tjänar betydligt mer än politikerna visar Dagens Samhälles granskning.

#text=4706087#östgötska kommunerna och landstinget flera miljoner i visstidspension till politiker, som i många fall själva valt att lämna sina politiska uppdrag. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

"Stolt över dygnetrunt-jobb"

#text=4707183#av de politiker som första halvåret i år fick ut visstidspension hör till den rödgröna sidan, men det finns också många allianspolitiker. Detta trots att allianspartierna vill ses som arbetslinjens främsta förespråkare. (Ekot)

Flera partier kräver översyn

#text=4707943#avslöjande att Sveriges kommuner och landsting det senaste året har betalat ut mer än 70 miljoner kronor i pensionsersättningar till före detta lokalpolitiker, vill nu flera partier se en översyn. (Ekot)

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.