Landstinget

Vaccinförsening oroar

4:10 min

Landstinget i Östergötland beklagar idag att den redan försenade vaccinationskampanjen mot livmoderhalscancer nu kommer att försenas ytterligare.  

– Det är ju jättetråkigt för de flickor som nu inte kan bli vaccinerade, säger Kjerstin Drott, koordinator på vaccineringen inom landstinget. 

Tanken var att vaccinationen av flickor i femte och sjätte klass skulle börja i höst, men nu lär den redan försenade vaccinationskampanjen försenas ytterligare efter att det företag som förlorade upphandlingen om vilket vaccin som skulle köpas in har överklagat beslutet.

– Framförallt blir det ju stora problem för skolhälsovården. De har ju redan nu dubbla årskullar att vaccinera och om det nu drar ut ytterligare på tiden kan det ju bli tredubbla årskullar.

I den upphandling som gjorts blev det pengar över. De pengarna skulle användas till att även erbjuda äldre flickor mellan 13 och 18 år att få vaccinet.

– Nu vet vi ju inte vad det här innebär för de äldsta flickorna, om de ens kommer att få det här erbjudandet om det blir en långdragen förhandling om det här överklagandet, säger Kjerstin Drott.

Finns det en risk att en del inte kommer att få vaccinet?

Det vet jag inte. De signaler vi har fått från SKL är väl att man ska hålla fast vid det löfte man har gett till de här årskullarna, så jag hoppas att man håller fast vid det.  

Redan nu kan man som förälder också på egen hand låta vaccinera sina flickor. De tre sprutorna ingår numera i högkostnadsskyddet och kostar då 900 kronor som mest.

Cancervaccin försenas på nytt (Ekot)

#text=4708676#livmoderhalscancer på unga flickor i landstingens regi kommer att försenas ytterligare. Det står klart sedan förloraren i upphandlingen bestämt sig för att överklaga.

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.