linköping

Sociala medier kan vara orsak till ungas stress

1:30 min

Unga vuxna är idag fler på akuten i Linköping än pensionärerna, allra flest är 21-åringarna. Björn Widén på studentkåren Stuff i Linköping tror att sociala medier har del i utvecklingen.

– Jag tror det mycket handlar om att tidigare, när vi till exempel flyttade, så höll man kontakten med dem man umgicks mest med. Nu finns de sociala medierna som gör att man har kvar sitt gamla liv därhemma. Och sedan har man sitt nya liv där man ska skaffa nya kompisar och vänner - det tar mycket tid och sliter på en, säger Björn Widén.

Adam Palm, Alexander Palmqvist och Anton Andersson är i tjugoårsåldern men åker sällan till akuten.

– Jag tar mej bara till akuten när jag är jättesjuk, säger Adam Palm.

– Jag åker nog hem till mor och far. Annars åker jag till sjukhuset, det beror på hur allvarligt det är. Annars får man ju gå till - vad heter det - vårdcentralen, säger Alexander Palmqvist.

Anton Andersson säger att han inte tycker det finns något bra mellanting mellan akuten och vårdcentralen.

– Där man kan söka hjälp på ett bättre sätt.

Ansvariga på akutkliniken och inom närsjukvården i länet funderar just nu på hur man kan göra för att undvika att unga vuxna kommer till akuten i onödan. Björn Widén på Stuff säger att ett sätt är att utveckla vårdcentralerna.

– Att säga att de är passé är väldigt hårda ord. Men kanske att man skulle få ringa mera av sådana här sjukvårdsupplysningar och att de bättre kunde urskilja stressymtom och sådant, säger han.