Fokus Förskolan

Sockerfritt firande skapar debatt

1:33 min

Att äta glass eller att inte äta glass på förskolan. Den frågan är återigen aktuell i Norrköpings kommun sedan flera föräldrar reagerat på att deras barn inte ens får ta med fika på sina födelsedagar.

– Jag tycker det är fel med sockerförbud och den här absolutismen som kommer uppifrån. Jag tycker det är lite skrämmande faktiskt att man har den inställningen, säger Maria Björk Hummelgren som är en av föräldrarna som tycker att sockerfrågan gått till överdrift.

2008 bestämde politikerna i Norrköpings kommun att läsk, glass och andra sötsaker inte hör hemma på kommunens förskolor. Det är inte ett förbud, men en stark rekommendation, och socialdemokraten Lars Stjernkvist som då var ordförande för barn- och ungdomsnämnden vittnar om att det tolkas lite olika ute på förskolorna.

På förskolan där Maria Björk Hummelgren har sin tvåårige son har det fram till i höst varit tillåtet med fika på födelsedagar, men nu är det slut med det.

– Det vi har reagerat mot i första hand är att barnen inte får bjuda på glass när de fyller år. Jag tycker att man kan visa barnen att den dagliga rutinen ser ur på det här sättet, och sen när nån fyller eller det är fest då firar vi, säger Maria Björk Hummelgren.

Men på förskolan Örtagården i Norrköpings kommun har man haft restriktioner kring socker redan innan kommunens beslut, och här upplever man att både barn och föräldrar trivs med att fira födelsedagar utan sötsaker.

– Vi tycker att det viktiga är att man blir firad, och sedd som person och att man blir uppvaktad på sin födelsedag. Det hänger egentligen inte så mycket ihop med vad man äter på sin födelsedag. Vi ser barnet och gratulerar, det tycker vi är det viktiga, säger Anna Ekdahl Wass.

Åsa | Vad tycker du? Kommentera i artikeln

Jag tycker det är toppen att förskolorna inte uppmuntrar till socker-chocker. Det är ju vi vuxna som lär barnen att det krävs kakor, glass mm för att det ska vara festligt.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.