Sverige

Värmebölja i veckan

Regn, rusk och blåst får vänta. Än håller sommaren höstkylan stången i så gott som hela landet. Till veckan utlovar SMHI sommartemperaturer när varm medelhavsluft strömmar in.

Svampplockning, härliga promenader och mys på uteserveringar - nu kan vara sista chansen att njuta av sol och värme. Och det tycks bli en rejäl final. På måndag kan temperaturen stiga uppemot 20 grader i söder.

– Vi har ett mäktigt högtryck som ligger nere över kontinenten och den varma luften snurrar upp från södra Europa och in över oss här i Skandinavien, säger meteorolog Linnea Rehn på SMHI.

Värmen väntas ligga kvar i princip hela veckan, även om det blir något kyligare i samband med att moln och regn passerar. Från fredag ser det ut att bli sol och varmt i hela landet igen.

 Men att tala om brittsommar är fel, namnet anspelar på den heliga Birgittas dag som infaller först den 7 oktober. Hösten då, när kommer den? Än så länge har den bara etablerat sig i Norrlands inland och fjälltrakter. I mitten av oktober brukar det vara höst i hela landet.

TT