Östergötland

Naturum Omberg stänger för gott

1:18 min

Idag stängs ett av Sveriges äldsta naturum för gott. Det handlar om Ombergs naturum, som öppnades redan i början av 70-talet. Orsaken är att statliga Svea Skog som varit med och finansierat nu drar sig ur.verksamheten

– Svea Skog har bestämt sig för att inte gå in med några mer pengar till driften och då har vi inga möjligheter att driva verksamheten vidare, säegr Claes Svedlindh på länsstyrelsen. 

Kostnaderna för att driva Naturum Omberg har legat på omkring en miljon om året de senaste åren och fram till för två år sedan delade Svea skog och Naturvårdsverket på kostnaderna.

De senaste två åren har Svea skog dock bara betalat 20 procent av kostnaderna och från och med nästa år vill man inte alls vara med längre. Eftersom Naturvårdsverket inte anser sig kunna stå för hela kostnaden stängs Naturum Omberg nu i helgen.

– Det här är ett område där vi har tagit emot väldigt många besökare. Från 2001 har vi haft 168000 besökare och kunnat visa upp Ombergs höga naturvärden, var man kan åka och titta på allt från fina utsikter, vandringsleder till spännande arter och så. Det här tror vi inte kommer att finnas kvar nu, det kommer inte att finnas någon personal som kan informera folk i fortsättningen. Och det klart det känns vemodigt.

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista