Rättegångsstart om stölderna på Regnaholm

Idag startade rättegången om den omfattande stöld och bedrägerihärvan på Regnaholms slott utanför Finspång.
Där en 58-årig gotlänning är huvudman. 

Det hela började 1996 då mannen enligt åtalet ska ha fört bort bland annat möbler och böcker från Regnaholms slott till ett värde av fem miljoner kronor. Slottet är ett dödsbo där mannen och hans fru är delägare. Senare ska ett inbrott ha iscensatts och paret fick ut en stor summa försäkringspengar.
Sedan dess har saker fortsatt att försvinna från Regnaholms slott. En del av den försvunna inredningen har återfunnits hos mannens bror på Gotland.
I ett sommarhus på Hemse, bakom en lönnvägg, hittade man flera stöldanmälda antika böcker, och i en bostad i Visby hittades ytterligare möbler. Mannens bror avled tidigare i år och åtalet mot honom lades ner.
År 2000 anmälde mannen ytterligare ett inbrott på slottet. Den här gången ska han bland annat ha klistrat falska bokryggar från kända verk på värdelösa böcker och fotograferat dem i ett försök att få ut ytterligare pengar. Men den här gången fattade försäkringsbolaget misstankar och inga pengar betalades ut.
Mannen ska även ha låtit förstöra möbler och sänkt en ljuskrona i havet för att undanröja bevis.
Även mannens fru och ytterligare en person står åtalade.
Enligt Norrköpings tidningar har man vid husrannsakan även funnit dokument om arkeologiska utgrävningar, papper som försvann från Gotlands landsarkiv för över 20 år sedan. De uppger också att mannen fått frågor kring havorringen som stals från fornsalen 1986. Mannen förnekar all inblandning i stölden som för övrigt preskiberades 1996.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".