Östergötland

Bra snurr på östgötsk vindkraft

1:42 min

Vindkraften i Östergötland växer och utvecklingen går mot allt större parker. Snart finns det 100 vindkraftverk i länet.

- Det troliga är att man satsar på större vindkraftsparker i skogstrakter som tar lite längre tid att utreda, säger Jan Persson som är länsarkitekt på länsstyrelsen.

Enligt Jan Persson, som har arbetet länge med vindkraftsfrågor på länsstyrelsen , så finns det möjligheter att bygga ut vindkraften i Ydre, Kinda, södra Linköping och i Valdemarsvik.

Det pågår också flera utredningar om att bygga vindkraft till havs något som blir dyrare än mot land, men där det går att få plats med väldigt många snurror. Ett område som är sedan tidigare har pekats ut är i Bråviken.

Mats Weinesson är lantbrukare på Götala gård utanför Skänninge och han föreläser via LRFom att starta vindkraft utan bråk. Han anser att det är synd att politikerna inte varit mer offensiva i att driva frågan.

För enligt honom kommer vindkraften i Östergötland att skapa nya jobb som exempelvis inom underhåll och service.

- Det finns ett behov att förse vindkraftverken med service. Sedan hoppas vi att de mindre vindkraftföretagen utvecklas och att övrig industri vågar satsa på det, men för att våga satsa måste politiken vara tydlig och här har man velat från alla partier och inte haft en klar linje, säger Mats Weinesson.