Regeringens extrapengar minskar sparkrav i kommunerna

Flera av länets kommuner hoppas kunna lindra sparkraven i sitt budgetarbete med hjälp av de extrapengar som regeringen och samarbetspartierna har utlovat. I Åtvidaberg räknar man dock inte med några pengar förrän de kommer, säger kommunalrådet Lars Rasch.

Länets kommuner var mitt uppe i arbetet med kommande års budgetar, när regeringen utlovade större statsbidrag. Dessutom ska skatteutjämningen mellan kommunerna göras om.

Nu uppkom frågan för kommunerna om de redan nu skulle räkna in de utlovade pengarna eller inte.

Linköpings politiska majoritet gjorde så och förklarade att de hade en budget i balans.

I Motala har kommunledningen räknat ut att den har 42 miljoner mer att spendera på tre år, och igår gick landstingsledningen ut och förklarade att de ska satsa mer på utvalda patientgrupper.

Men Åtvidaberg väljer försiktighetsprincipen, till dess att riksdagen godkänt stadsbudgeten och man verkligen ser hur mycket pengar det blir till kommunerna.

Åtvidaberg kan välja att betala av på sin stora låneskuld, eller att lindra sparkraven. Ett uppmärksammat sådant är det att helt slopa stöden till studieförbunden, men det vill inte kommunalrådet kopparpartiets Lars Rasch säga något om ännu:

- När vi har fått in alla sparförlslag ska budgetberedningen se över var vi behöver göra mest prioriteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista