Motala

Bergheden vill skärpa regler för skrothandel

1:16 min

Motalapolisen fick idag besök av två moderata riksdagsledamöter för att prata om metallstölder. Enligt moderaten och riksdagspolitikern Sten Bergheden är metallstölder ett växande problem.

Nu vill han komma åt de omfattande stölderna genom att sätta upp hårdare regler för skrothandlare.

– Jag föreslår lite bättre kontroll framför allt på skrothandlarsidan. Man måste vara mer misstänksam när man får in nya plåtar och ledningar och ha ett större ansvar i det läget. Man kanske måste införa någon licensiering för att vara skrothandlare.

I somras blev ett järnvägsbygge i Motala av med sju ton koppar som var värt runt en halv miljon kronor. I en motion till riksdagen föreslår nu moderaten Sten Bergheden att skrotmarknaden borde regleras, eftersom stölderna av koppar från järnvägen ger stora konsekvenser för Sverige.

I en beräkning som Trafikverket gjorde 2010 uppger man att kopparstölderna från framför allt järnvägen har kostat 7 miljoner kronor. Enligt Sten Bergheden är det organiserad brottslighet som ligger bakom, och förlusterna försenar infrastrukturbyggen och drabbar svensk export och import negativt.

– Det är oerhört kostsamt för samhället att förlora det här värdet, säger han.

Därför vill han införa någon form av licensiering eller tillstånd för skrothandeln, men också se till att polisens arbete med den här typen av brottslighet blir mer samordnat över länsgränserna. Idag hade Sten Bergheden och partikamraten Andreas Norlén ett möte med polisen i Motala för att få en bild av hur de jobbar med problemet. Kriminalinspektör Göran Svensson har lagt märke till att kopparstölderna ökat.

– I samband med att metallpriserna gått upp har vi märkt att det är fler stölder. Det måste finnas en yta att avsätta det man stjäl och får man inga pengar för det är det naturligtvis inte intressant.

Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sverigesradio.se

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista