Åklagare yrkar på långa fängelsestraff i opiumhärvan

Idag var sista dagen i den stora opiumrättegång i Linköpings tingsrätt där 15 personer står åtalade för att ha handlat med opium.
Efter elva dagars förhandling förhördes idag en man som sålt vidare opium och dels en flicka som missbrukat det.

För flera av de inblandade yrkar åklagaren på långa fängelsestraff.
Även för den unga flickan, som hamnade i ett svårt missbruk på grund av opiumet.
Den 23-åriga flickan medger innehav och att hon vid flera tillfällen handlat av mannen. Hennes missbruk var så gravt att hon levde bland sopor och lät sin hund kissa inomhus.
Den 37-årige mannen påstår att han blivit tvingad att förvara opium och annan narkotika i sin lägenhet, men att han inte sålt något. I övrigt minns han ingenting.
Ändå avslöjar polisens telefonavlyssning täta kontakter. Till exempel ringde flickan mannen just efter att hon gripts av polisen och fått sitt opium beslagtaget.
Flickan är mest bekymrad över att hon saknar opium och trots att hon gripts fortsätter hon att köpa av mannen till dess att härvan rullas upp.
Härvan bestod av 15 personer i Göteborg, Linköping och Stockholm. En man som är bosatt i Berlin misstänks ha fört in över två kilo opium i Sverige.
För honom yrkade åklagaren 12 års fängelse, samt utvisning.
För linköpingsbon krävde åklagaren minst 11 års fängelse, samt utvisning. Enligt åklagaren är det samlade straffvärdet för inköp, innehav och försäljning 24 års fängelse.
Den 23-åriga flickan är enligt kammaråklagare Ulf Grimsborn i behov av kontraktsvård, men eftersom hon inte sökt upp frivården är inte det möjligt.
Mot sin vilja yrkade Ulf Grimsborn på ett flerårigt fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".