Var tredje arbetslös östgöte är högutbildad

Aldrig tidigare har så många av de arbetssökande i länet haft så hög utbildning, som idag. Var tredje arbetslös är högutbildad och det är något som oroar den nya länsarbetsdirektören Annicka Lyttbacka.

I nuläget är nästan 30 % av de arbetslösa östgötarna högutbildade. Dels handlar det om nyutexaminerade akademiker, som går direkt till arbetslöshet, och dels om högutbildade som sagts upp. De senare kommer från såväl privat som offentlig sektor. 

- Det är historiskt mycket ovanligt med så hög arbetslöshet bland högutbildade, säger Annicka Lyttbacka och skulden lägger hon på de senaste årens svaga efterfrågan på framförallt dataspecialister och tekniker.

Sysselsättningen i länets industri visar i och för sig på en liten uppgång just nu, men den äts upp av besparingarna i kommuner och landsting och därför är det viktigt att de högutbildades kunskaper hålls aktuella, säger länsarbetsdirektören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".