Omskakad, men inte rädd - piloten på olyckshelikoptern berättar om haveriet

-Det gick så fort att vi märkte ingenting förrän vi slog i vattnet, berättar Kalle Tengblad, befälhavare ombord på den helikopter som störtade utanför Häradsskär i Gryts Skärgård i helgen.

Det var fem personer ombord på helikoptern som var på väg till Häradsskär för att hjälpa en hjärtpatient. Sedan helikoptern slagit i vattnet, lyckades alla fem ta sig ur den, Kalle Tengblad sist av dem alla.

- Det blev ett virrvarr av splash och ljud, det är svårt att förklara, säger han.

När alla hade räddat sig ut ur den sjunkande helikoptern fick de tag i en liten upplåsbar enmansflotte som de turades om att vila på. Efter en halvtimme i mörkret började de sedan att simma mot den närliggande fyren och samtliga kan till slut ta sig upp på en kobbe. Därifrån hämtas de senare upp av en räddningshelikopter från Berga.

I går träffade besättningen företrädare för haverikommissionen som nu ska utreda varför helikoptern störtade ner i vattnet.

Befälhavare Kalle Tengblad säger att han var väl förberedd inför för inflygningen, men medger samtidigt att det var svårt att undvika synvillor i mörkret.

- Mörker och ett enda svagt ljus från ett fönster gör att det klart var upplagt för synvillor, men just nu är det svårt att spekulera i vad som egentligen hände, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".