Mathias kollar

Grenar förstör dubbeldäckarna

1:10 min

Stångåbuss som kör stadstrafik i Linköping får sina nya dubbeldäckare förstörda av trädgrenar som hänger ned över gatorna. Först sa sig kommunen inte kunna åtgärda problemen, men efter en åktur med en av bussarna ändrade man sig.

De nya dubbeldäckarna är cirka 4, 20 meter höga och på taken sitter antenner till gps- och radiokommunikationsutrustning bland annat. De är i och för sig böjbara, men när de slår emot en stor gren går de av.

– De bryts ju av när träden slår i och det blir en stor kostnad för oss och mycket jobb. Sedan får vi ju en massa repor på sidorna och fönstren och det är ju inte så roligt på nya bussar, säger Kjell Edelönn på Stångåbuss.

På Linköpings kommun säger Kenneth Karlsson, chef för drift och underhåll,  inledningsvis att man har svårt att göra något åt problemet.

– Stadskärnan är nog inte gjord för de här stora bussarna. En gång i tiden planterade man träd ganska nära vägbanan, vilket får konsekvenser när vi är uppe på de här höjderna. Vi ska ha en fri höjd på 4,60 för de här bussarna och vissa gator kanske inte är lämpade för den här typen av bussar. 

Efter att ha tagit en åktur med en av dubbeldäckarna tillsammans med vår reporter Mathias Lindholm ändrar han sig dock och lovar att grenarna ska kapas.

– Vi kommer att åtgärda det här, för att slippa de här skadorna.