Vikbolandsvargen

Lättnad på Vikbolandet

I helgen sköts den så kallade Vikbolandsvargen av ett jaktlag som satt på pass i närheten av Hinnerstorp utanför Östra Husby. Under hela sommaren har vargen varit ett hett samtalsämne på Vikbolandet och många av de boende är glada idag.

– I och för sig har väl alla djur rätt att leva men jag tycker det är helt riktigt att de tar bort den med tanke på alla får den har rivit. Det är ju förskräckligt, säger Gunilla Hjortstig.

Hon får medhåll av Susanne Wahlén.

– Jag tycker likadant. Jag tycker faktiskt att det är bra att de har skjutit den.

Har du tyckt att det har varit obehagligt att veta att vargen finns här?

Ja, vi har ju hästar så jag har varit väldigt nervös.

Gunilla och Susanne säger också att vargen varit det stora samtalsämnet i bygden under lång tid och att många tror att det finns minst en varg till.

– Eftersom det är så många djur som har blivit rivna skulle det inte vara förvånande om det fanns en till.

De flesta som vi möter i Östra Husby denna dimmiga måndagsförmiddag tycker det är bra att vargen inte finns mer. Så här säger Urban Brorsson, som själv har nötdjur.

–  Det var inte en dag för tidigt.

Har du varit orolig?

Nej, men det är ohyra. Sånt ska vi inte ha i naturen, det passar på Kolmårdens djurpark. Och det är likadant med vildsvin. 

Men är det inte bra för mångfalden? 

– Nej, det passar inte in i samhället. Man får välja om man ska lantbruk och skogsbruk eller om man ska ha varg och vildsvin.  

Det var Hinnerstorps jaktlag som fick syn på vargen och jaktledaren Jörgen Åhlén var den som sköt djuret.

– Ja, vi var ju ute för att jaga älg och rådjur och trodde väl inte att vargen skulle vara i närheten, men när vi gick ut mötte vi den i skogen och när vi hade ett bra läge, en 60, 70 meter, så sköt vi den.

Det var inte så att du tvekade?

– Nejdå, det var ju bestämt att den skulle bort.