Trafik

Vill rusta upp riksväg 51

1:23 min

Idag diskuterade den borgerliga alliansen med sina partikollegor över länsgränsen om hur en framtida satsning på riksväg 51 mellan Norrköping och Örebro skulle se ut.

Riksväg 51 håller idag en undermålig standard menar allianspartierna. Till exempel är vägen är på sträckan mellan Finspång och länsgränsen mot Närke alldeles för krokig. Karin Jonsson, oppositionsråd för Centerpartiet i Norrköping säger att man måste satsa på vägen då den är av stor vikt för länet.

– För oss i Norrköping är den viktig eftersom det är en väg som har mycket transporter. Vi har ju vår hamn i Norrköping så vi får många tunga transporter via den vägen. Vi har också tunga industrier så som pappersindustrin som använder den. Postterminalen i Hallsberg vill också ha goda kommunikationer med Norrköping, så ja, den är viktig för oss, säger hon.

Det är inte bara transporttrafiken som störs av skicket på vägen. Karin Jonsson menar att den också stör kommunikationen mellan Norrköping och Örebro som, enligt henne, kan förbättras med tanke på det ringa avståndet.

– Idag har vi väldigt lite kommunikation med Örebro trots att det är så nära. Det blir särskilt uppenbart om man jämför med Jönköping som vi har bättre kommunikation med, säger Karin Jonsson

På trafikverkets prioriteringslista ligger dock riksväg 51 långt nere. Andra vägbyggen måste komma före och i dagsläget saknas pengar. Som tidigast kan en renovering av vägen vara aktuell 2014 och Karin Jonsson tycker att det är viktigt att hålla frågan vid liv och kanske få upp riksväg 51 några steg på prioriteringsordningen.

– Vi måste hålla frågan varm. Man ser att de från Örebrosidan har kommit i längre i sitt renoveringsarbete, så nu måste vi även lyfta frågan från oss i Östergötland, säger hon.

Jonas Almkvist
jonas.almkivst@sr.se