Förskolan

Han är Vadstenas enda manliga förskollärare

1:48 min

Kommunerna i Östergötland har svårt att locka män till sina förskolor. I de flesta kommuner i länet arbetar bara en enda man som förskollärare. I Vadstena heter han Christian Lago.

Det är eftermiddag på Solrosens förskola i Vadstena, och lekstund för barnen. Christian Lago sitter vid ett lågt bord och lägger pussel med tre barn i fyraårsåldern. Samtidigt börjar föräldrar droppa in för att hämta sina barn.

Christian utbildade sig från början till gymnasielärare, men hade svårt att få jobb och började vikariera i förskolan. Då upptäckte han hur intressant arbetet var och bestämde sig för att satsa på det.

– När jag pluggade till högstadielärare och gymnasielärare kan jag nog ärligt säga att man hade en ganska nedvärderande syn på dem som pluggade till förskollärare. Man pluggade "klipp och klistra fem poäng" och "takt och ton fem poäng", berättar han med ett skratt.

Väl ute i verksamheten upptäckte han att det inte var någon barnlek att arbeta som förskollärare, utan att man hade ett stort pedagogiskt ansvar.

-- När jag kom ut och såg hur verkligheten var så kände jag att jag kunde omvärdera min syn på hur det var. Och då skäms jag inte alls över att jag valde den vägen och pluggade till förskollärare.

Men Christian är ovanlig. I de tio östgötska kommuner som svarat på frågan om hur många män som arbetar i förskolan blir det totala antalet 98 och då är det storkommunerna Norrköping och Linköping som drar upp siffran rejält. I de flesta kommuner jobbar bara en man, i Söderköping inga. Christian, liksom flera andra vi varit i kontakt med, tror att det låga antalet män beror på yrkets låga status i samhället.

– Om man som kille går ut i förskolevärlden så tror jag nog att man själv tänker: vad ska samhället tro om mig? Man tror att det ska vara en nedvärderande syn.

Christian Lago tycker att det behövs fler män i yrket för att barnen ska få fler förebilder.

– Om barn kommer ut i en förskola när det bara är kvinnor i yrket och det är kvinnor som drar upp gränser i förskolan då kan det handla om att barnen inte har nån respekt för män sen i resten av deras uppväxt.