Norrköping

Fler unga blir hemlösa

1:49 min

Unga och barnfamiljer blir allt oftare hemlösa. Det visar en rapport från Stockholms stadsmission. Norrköping är en av de kommuner där allt fler ungdomar inte har någonstans att ta vägen.

I dag anordnades "De hemlösas dag" i Norrköping för att uppmärksamma de mest utsattas situation i kommunen.

Initiativtagaren Lennart Cederberg, ordförande för föreningen Omsorgsjul - Hemlösa, säger att de på så sätt vill få mer uppmärksamhet kring de hemlösas situation både i Norrköping och i resten av landet.

– Vi vill att det ska uppmärksammas så att de hemlösa kan bli hjälpta. I dag görs i stort sett ingenting.

Till Ria-Centrets lokaler i Norrköping har omkring 50 hemlösa och missbrukare kommit i dag. För att uppmärksamma dagen bjuder föreningen Omsorgsjul - Hemlösa på lunch.

Att få en exakt siffra kring hur många hemlösa det finns i Norrköping eller i länet är inte lätt. I till exempel Norrköping fanns det förra året drygt 400 personer i en så kallade hemlöshetssituation, men bara 8 personer var öppet hemlösa. Det visar kommunens egen kartläggning.

Silvia Segerlund jobbar på Ria centret i Norrköping. Enligt henne söker dagligen omkring 50 personer hjälp hos dem.

– Det kan komma mellan 40 och 60 gäster dagligen.

För en månad sedan presenterade Stockholms stadsmission en rapport om de hemlösas situation i landet. Och i rapporten kan man läsa att allt fler unga blir hemlösa. Norrköping är en av de kommuner där andelen yngre hemlösa ökar. Något man märker av på Ria-centret i Norrköping.

– Jag tycker att vi har märkt de senaste månaderna att det även kommer yngre personer till Ria, säger Silvia Segerlund.