Linköping

Prispengar ska utveckla aktivitetshus

1:28 min

För närmare två veckor sen fick Linköpingsbon Benjamin Imamovic ta emot eldsjälspriset, sitt engagemang i allaktivitetshuset i Skäggetorp. Priset på 50 000 kronor ska användas för att utveckla den växande verksamheten.

-- Jag vill att pengarna ska gå till utbildning. Jag behöver duktiga ledare, unga grabbar och tjejer, här i Skäggetorp. Det är de som ska ta över efter oss, säger Benjamin Imamovic.

Allaktivitetshuset i Skäggetorp syftar till att utveckla föreningsverksamheten i området. Föreningar ges möjlighet att använda gratis lokaler i utbyte mot att de anordnar kurser och aktiviteter för ungdomar. Sedan i januari har verksamheten pågått för fullt, berättar Benjamin Imamovic som är den enda anställda i allaktivitetshuset.

– Nu har vi vuxit så fort att det är otroligt. Det krävs mer personal om vi ska gå vidare, säger Benjamin Imamovic.

Fritidsverksamhet, matlagning, filmvisning, läxläsning och idrott är några av alla de aktiviteter som erbjuds, och för ungdomar är enkla sysselsättningar en viktig del säger Benjamin Imamovic.

– Vi har många barn mellan 10 och 13 år som inte kan svenska, inte alfabetet, och inte engelska. Men om man inte kan språket kanske man kan spela fotboll eller gitarr.

– Vi får lyfta fram de egenskaperna som de är duktiga på, så att de känner sig lika bra som de andra. Men även att de träffar andra människor och kan utveckla språket, och visa att de också kan.