Linköping

25 procent dyrare att parkera bilen efter nyår

1:31 min

Från och med nästa år kommer det att bli 25 procent dyrare att parkera på kommunens parkeringar i Linköping. Orsaken är att kommunen måste lägga på moms på avgiften.

- Vi har fått bakläxa från finansdepartementet och staten att parkeringsavgifter måste vara momsbelagda, säger kommunalrådet Muharrem Demirok

Linköpings kommun har haft dispens från kravet att betala in moms till staten på kommunala markparkeringar och kantstensparkeringar. Men nu går det inte längre att slippa undan momsen som kommer att bli ett 25-procentigt pålägg på parkeringsavgifterna.

Kostnaden för momsen är totalt för kommunen cirka två miljoner kronor per år, säger Muharrem Demirok. Han tycker inte det är lämpligt att låta någon verksamhet i kommunen betala den kostnaden, utan det blir trafikanterna som får göra det. Beslut i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden ska tas nästa månad och parkeringen beräknas bli dyrare från årsskiftet.

- Vi kommer inte att besluta om att höja p-avgifterna utan vi ska besluta att de ska vara momsbelagda, säger Muharrem Demirok.

Vad tror du reaktionerna kommer att bli?

- Eftersom Linköpingsbon kommer att få betala för den här momsen så tror jag att man kommer att reagera till en början. Men jag är helt säker på att Linköpingsbon har förståelse för att det här är inte något som kommunen har drivit.