Kinda

Kisa får ett ungdomens hus

1:52 min

I slitna lokaler på Stjärneboskolan i Kisa håller ett ungdomens hus på att ta form. 17-åriga Emilia Klaar tror att  det kan locka ungdomar att bo kvar i Kinda efter skolan.

– Det kommer att vara ett stort steg på vägen om inte annat. Och det är ju många som stannar bara att vi inte ser dem. Men nu så känner man att det faktiskt finns en chans att slå igenom, så det är klart man stannar, säger Emilia Klaar.

Vad menar du med att slå igenom?

– Vi kan saker och vi vill saker. Det är vi ungdomar som startar ungdomshuset tillsammans med Lena och Pelle.

Lena Johansson är så kallad ungdomslots i kommunen och Pelle Lundström jobbar bland annat som fritidsledare. De är eldsjälarna bakom huset, de har bildat föreningen FAUK, För alternativ ungdomsverksamhet i Kinda och sitter just nu på kommunalt betald arbetstid och skriver ner i detalj vad som ska ske i huset och vad det kostar - inför kommunens budgetbeslut senare i höst.

– Alla siffror och bokstäver ska vara på rätt ställe i alla papper som man sammanställer. Det är skönt att vi fått två och en halv månad för att jobba mer intensivt med det här - med betalt, säger Pelle Lundström.

– Vi söker ju pengar också. Den största summan söker vi från Allmänna arvsfonden, säger Lena Johansson. Tanken är inte att det här ska vara en helt kommunal verksamhet. Vi vill ju att den ska drivas av föreningen. Men att kommunen står för ett stöd och en grund i huset känns jätteviktigt.

Förutom musikstudio så ska det bli kafé och en massa andra rum i huset för verksamhet som ungdomarna själva bestämmer om. Den nya ungdomsmottagningen som kommunen har ihop med landstinget har redan haft premiäröppet i huset. Och det är klart med inköp av målarfärg till det blivande kaféet, säger Lena Johansson.

I Arbetsförmedlingskontoret i ungdomshuset sitter Tomas Bohre och Pierre Högman och letar jobb. Visst är idén bra med ett ungdomens hus, säger de.

– Jag är inte så mycket för sådant egentligen. Men det är nog bra för dem som tycker det är roligt, säger Pierre Högman.

Tror ni att det blir mer attraktivt för ungdomar att stanna kvar i Kinda om man satsar på ungdomar så här?

– Ja, så kan det ju vara, säger Tomas Bohre. Det är ju lite ont om jobb och så där men ett tag kan det ju vara intressant i alla fall.