Mjölby

Landsbygdsskolor räddas kvar

1:46 min

Den planerade nedläggningen av årskurs fyra och fem i landsbygdsskolorna i Västra Harg och Normlösa i Mjölby kommun stoppas. Det överraskande beskedet fick föräldrarna i Västra Harg när politiker och tjänstemän besökte skolan i går.

– Vi har lyssnat på föräldrarna i de båda skolorna och ändrat oss, säger Rainer Fredriksson (S), ordförande i förskole- och skolnämnden.

För en tid sen kom beskedet att årskurs fyra och fem i landsbygdsskolorna i Västra Harg och Normlösa skulle läggas ned från nästa läsår. Orsaken är att Mjölby kommun behöver spara pengar.

I Västra Harg befarade föräldrar att det här var första steget mot en total nedläggning av skolan och i går hade man därför bjudit in politiker och tjänstemän för att diskutera frågan. Men så mycket diskussion blev det inte.

Rainer Fredriksson (S) meddelade att landsbygdsskolorna ska lämnas orörda och att pengarna ska sparas in på annat sätt.

För föräldern Fredrik Olofsson, som laddat upp med argument varför skolan ska bevaras, kom det nya beskedet mycket oväntat.

– Jag var faktiskt tvungen att tänka efter vad han sa, men jag är väldigt glad och mycket förvånad, säger han.

Enligt Rainer Fredriksson är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om att landsbygdsskolorna ska lämnas orörda.