Motala

Datorkrångel i skolan

1:47 min

Den unika satsningen med gratis datorprogram i skolorna i Motala ser ut att vara helt misslyckat. För några år sedan beslutade kommunen att byta dyra program i alla kommunens skolor och gå över till gratisprogram. Men det har varit många problem och nu är missnöjet stort.

– Datorerna brukar inte fungerar, det är ofta krångel och svårt att komma in på dem, säger eleven Charli Jareblad på Zederslundsskolan.

Motala kommun var bland de första i landet att göra en stor satsning på så kallade öppenprogram eller öppen källkod där programmen utvecklas av användarna och är helt gratis.

Tanken var bra, åtminstone i teorin. Tre stora centraldatorer inskaffades och placerades i kommunhuset och i dem fanns alla program som skolorna behövde. Ute på skolorna skulle det räcka med att ha en skärm och ett tangentbord kopplat mot centraldatorerna.

Kommunen räknade med att spara mer än en miljon kronor per år bara genom att slippa licens till alla program, och skolorna kunde ha betydligt fler datorer än tidigare. Men snart kom problemen. De gratisprogram som fanns tillgängliga var inte anpassad till skolan och dess behov.

Snart valde lärarna att byta tillbaka till betalprogram från Microsoft, men eleverna har fått fortsätta att använda den hårt kritiserade gratislösningen.

– Det är inte så jättekul när man har suttit och kämpat, och har man en tid när ett arbete ska vara inlämnat och det inte blir klart så är det jobbigt, säger eleven Tequila Wikinghielm på Zederslundsskolan.

– Det är dåligt, så ska det inte vara, säger hon.