Östergötland

Plötslig spädbarnsdöd ökar

1:21 min

Antalet barn som dör i plötslig spädbarnsdöd har ökat och läkare och andra experter funderar hur ökningen kan stoppas.

Göran Hermansson, barnhälsovårdsöverläkare i Östergötland, frågar sig om ökningen kan vara en effekt av att nyblivna föräldrar inte tycker att frågan känns så angelägen.

– Det delas ut en skriftlig broschyr till alla nyblivna föräldrar fortfarande idag men om man då inte riktigt upplever att det är så farligt det kan jag inte svara på men det skulle man kunna tänka sig, säger Göran Hermansson.

För fyra år sen dog 13 barn i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Men förra året dog 27 barn av samma orsak.

– Ja det ökar från en väldigt låg nivå så på det sättet är det en kraftig ökning men den är ju knappast högre siffran nu än vad den var för en fem tio år sedan i Sverige. När det är så små siffror så får små ökningar stort genomslag, säger Göran Hermansson.

I Östergötland får alla föräldrar en broschyr i handen om plötslig spädbarnsdöd vid sin första kontakt med en sköterska från barnavårdscentralen. Den kontakten sker oftast kort tid efter att föräldrarna kommit hem med sin nyfödda från sjukhuset.

– Det är möjligt att det är något av de här råden som man inte har tagit till sig, säger Göran Hermansson.

Tycker du att man borde göra något nu, för att förebygga det här på ett bättre sätt?

– Ja jag tror att man i Sverige kommer att intensifiera detta på något sätt. Jag antar att man på Socialstyrelsen håller på och diskuterar frågan, säger han.