Ishockey

Förlust för LHC på bortais

1:45 min

Senast Hannes Hyvönen spelade drog han på sig ett matchstraff. Tillbaka efter en tre matchers lång avstängning visade han att målformen ändå sitter i. Efter hans 1-0-mål i power play tog Färjestad över matchen mot Linköping helt och vann till slut med 3-0.

 Radiosportens Mats Dahlberg valde Lagens lirare:
Färjestad: Mikael Johansson
Linköping:Christian Engstrand

Det tog ett tag innan matchen i Karlstad kom i gång och det var Linköping som fick upp underhållningsvärdet, men kanske inte på det sättet de hade hoppats. Gästerna drog på sig utvisning efter utvisning, något som gjorde att Färjestad kunde ta över spelet helt och hållet i den andra perioden.

Till slut kom också utdelningen - men det krävdes att hemmalaget tryckte pucken över mållinjen två gånger. Rickard Wallin sparkade in pucken i spel fem mot fyra, ett mål som helt korrekt dömdes bort. Men en ny Linköpingsutvisning gav hemmalaget chansen i spel fem mot tre. Där kunde inte Hyvönen misslyckas att sätta pucken efter Mikael Johanssons snygga genomskärare. Finländarens femte fullträff på sju matcher.

Linköpings utvisningar fortsatte i den tredje perioden vilket gjorde att de aldrig riktigt gav sig själva chansen att komma in i matchen på allvar.

Till slut kunde Färjestad även punktera matchen när Mikael Johansson stänkte upp 2-0 med ett handledsskott i krysset efter en snabb spelvändning.

– Jag fick en fin träff, ett svårt läge att skjuta på men lite tursamt gick den in ändå, sa Johansson om målet.

Vad är skillnaden på FBK i dag jämfört med för två veckor sedan?

– Nu har vi fått ordning på maskinen och jobbar mycket hårdare.

Vad betyder Jörgen Jönssons närvaro?

– Otroligt mycket, bara att han finns med runtomkring laget, han är en en skicklig spelare och en otroligt härlig människa så han är skön att ha med, fortsatte Johansson.  

Patrik Lundh satte sedan 3-0 i tom kasse med en sekund kvar av matchen. 

Segern är Färjestads fjärde raka efter krisinledningen av elitserien. Linköpingstränaren Hans Särkijärvi tyckte att det var en tung förlust.

– Vi mötte ett lag som var klart bättre än oss i dag. Våra forwards sitter för mycket utvisade för att vi ska vara riktigt nöjda. Har vi så mycket utvisningar då har vi inte kraften att spela ett konstruktivt och bra anfallsspel, sa han efter matchen.

Färjestad-Linköping 3-0((0-0, 1-0, 2-0))

Andra perioden: 1-0 (10.35) Hannes Hyvönen (Mikael Johansson, Martin Sevc) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2-0 (16.47) Mikael Johansson, 3-0 (19.59) Patrik Lundh (Per Åslund) mål i tom kasse.

Skott: 37-21 (12-6, 17-6, 8-9).

Utv, Färjestad: 3x2. Linköping: 8x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle, Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 6 395.