Kalle Hansson, kyrkogårdschef i Norrköping. Foto: Jonas Almkvist/SR Östergötland

Gravstenar i Norrköping ses över

Alla gravstenar ska kontrolleras
4:53 min

Runt 30 000 gravstenar ska kontrolleras i Norrköping efter olyckan där en 8-årig flicka omkom efter att ha fått en gravsten över sig. Arbetet väntas kosta runt 1,5 miljon och ta minst två år.

Gravstenarna på kyrkogårdar i Norrköping ska ses över. De flesta står stadigt på sitt fundament, men bland dessa finns det några som utgör en risk då de inte är lika fast förankrade i marken.

– Gravstenar från 70-talet fram till 90-talet kan ibland vara slarvigt ditsatta, säger Kalle Hansson, kyrkogårdschef i Norrköping.

En mindre gravsten väger i regel runt 250 kilo och utgör med det ett hot om den skulle falla. De största gravstenarna kan ibland väga upp emot ett halvt ton och ibland mer.

Det här är inte första gången man har gjort kontroller på gravstenar.

– På 90-talet gjorde man en så kallad omdubbning där man ersatte de gamla dubbarna som höll upp gravstenen med rostfria. Det vi ska göra nu är att vi kollar på själva fundamentet som gravstenen står på, säger Kalle Hansson.

Fundamentet till gravstenen ska hålla när man försöker dra ner den med en vikt på 70 kilo. De flesta av kyrkogårdens gravstenar klarar det, men i vår rundvandring på kyrkogården så visades en sten som gav vika under det trycket.

Kalle Hansson avslutar vår intervju med att säga att man kan känna sig trygg på kyrkogården, men att det finns anledning att ta till försiktighet.

– Det här är en meditativ, lugn plats med gravsten, och man bör ju hantera den platsen på ett sådant sätt som den är ämnad till, säger Kalle Hansson

Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".