Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Åsundens strand kan komma att bli mer bebyggd framöver. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Regeringen utreder strandskydd

Jan Persson, länsstyrelsen: ”Det här är ganska svåra regler”
1:48 min

Regeringen gör nu en översyn av hur strandskyddsreglerna fungerar i praktiken. Orsaken är att många kommuner visat missnöje med att strandskyddsreglerna kan tillämpas olika av länsstyrelserna i landet.

– Nu har regeringen sagt att man vill ha en översyn och att man också vill ha stödinsatser till hjälp för att både snabba upp och förbättra kvaliteten på strandskyddshanteringen och vi välkomnar det så klart. Det här är ganska svåra regler när det gäller hur de formellt är konstruerade, det ska man vara medveten om, säger Jan Persson, länsarkitekt Jan Persson på länsstyrelsen i Östergötland.

Som vi berättat tidigare så finns det ett missnöje i landet om hur de nya strandskyddsbestämmelserna hanteras av länsstyrelserna. I Östergötland fick länsstyrelsen hård kritik av Kindas kommunalråd Anders Ljung här i nyheterna, eftersom länsstyrelsen sagt nej till många av kommunens förslag till dispenser.

– Då har man missuppfattat uppdraget från regeringen när man gör på det viset, säger Anders Ljung.

Och enligt regeringen så finns det tecken på att de nya reglerna för landsbygdsutveckling i strandnära lägen inte fungerar som det var tänkt. Miljöminister Lena Ek kommenterade igår eftermiddag beslutet om att följa upp förändringen.

– Det är ju precis just därför att det finns diskussioner som det kommer en översyn. Då får vi samla in erfarenheter från landets alla kommuner. Det här är en fråga som väcker känslor och då måste vi se till att vi gör en balanserad avvägning, säger Lena Ek.

Länsarkitekt Jan Persson på länsstyrelsen i Östergötland anser att man där hanterar frågan korrekt.

– Vi tycker inte att vi missförstått uppdraget. Man ska vara medveten om att de nya strandskyddsreglerna och landsbygdsutveckling i strandnära lägen är ganska nya regler. Det här är första generationen översiktsplaner som håller på att tas fram av bland andra Kinda kommun. Så det är en process mellan oss och kommunen och andra aktörer att hitta en lämplig tillämpning på det här.

– Vår ambition är att hjälpa kommunen fram till en så bra översiktsplanering som möjligt, säger Jan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".