1 av 4
Tegelstenar har lossat från sjunde våningen på Hyresbostäders huset på Ängsvaktargatan i Norrköping. Foto: Sara Anderberg/Hyresgästföreningen.
2 av 4
Daniel Nilsson. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
3 av 4
Skärmtak till skydd för nedfallande tegelstenar på Hyresbostäders hus på Ängsvaktaregatan i Norrköping. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Norrköping

Fallande tegel upprör boende

Hyresgästen Daniel Nilsson: ”Vi öppnar inte fönstret frivilligt”
1:28 min

Underhållet av ett hyreshus i stadsdelen Eneby i Norrköping, som ägs av Hyresbostäder, är så dåligt att människor riskerar att få nedfallande tegelstenar från sjunde våningen i huvudet. Tegelbitar från fasaden lossnar och faller ner.

För att skydda bilar framför ett garage längst ner i huset har fastighetsägaren Hyresbostäder, satt upp ett skärmtak för att fånga upp det nedfallande teglet. Taket ligger precis bredvid Daniel Nilssons balkong.

– Det klangar till rejält och ibland splittras det så att det kommer bitar mot räcket så att vi får in flisor här på balkongen, säger Daniel Nilsson.

Förutom att Daniel Nilsson får in tegelbitar på sin balkong, är det en fara att ens öppna fönstret för alla hyresgäster på de sju våningsplanen som har fönster rakt nedanför den lösa fasaden - risken finns att det kommer en fallande tegelbit.

Daniel Nilsson påtalade problemet för Hyresbostäder redan för länge sedan, de lovade att åtgärda, men fortfarande har inget hänt.

– Jag var i kontakt med hyresvärden förra vintern och påtalade det här och fick då till svar att jag skulle bli kontaktad, men sen har inget hänt, berättar han.

Skärmtaket byggdes upp ovan två garageportar i källarplanet för flera år sedan. Daniel Nilsson berättar att det först var ett platt tak, men därifrån splittrades tegelbitarna i väg åt alla håll, och då byttes det till ett lutande tak på vilket de nu nedfallande bitarna samlas längst in mot husväggen.

Numera törs Daniel Nilsson och hans familj knappt använda balkongen av rädsla för att få tegelbitar över sig.

– När teglet kommer kan det slå i räcket och då flyger det in stora bitar in på balkongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".