1 av 2
Axel Lihagen, länets vinnare i nutidsorientering 2011. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 2
Klass 9 G, på Berzeliusskolan firade idag med tårta
Östergötland

Han är länets mest allmänbildade högstadieelev

Vinnaren Axel Lihagen: "Det känns riktigt bra just nu"
1:16 min

Årets nutidsorientering för svenska högstadieelever är nu avgjord. Den bästa klassen i länet finns på Berzeliusskolan i Linköping och där finns också den elev, som fick Östergötlands högsta poäng. 

– Det känns riktigt bra just nu, ärligt talat. Jag fick reda på det igår av rektorn och det känns faktiskt riktigt bra, säger niondeklassaren Axel Lihagen.

Den 4 oktober deltog 235 547 elever i Dagens Nyheters klassiska kunskapstävling nutidsorienteringen. Under en timme fick elever svara på 35 aktuella frågor.

– Det var allt från politik, världsanalyser under året till mode och dataspel, nya trender och så vidare, allmänbildning, säger Axel Lihagen.

Hur lyckas du hänga med i nyhetsflödet?

Jag läser tidningen då och då, kollar på tv, följer nyheter och snackar med föräldrarna om vad som händer i världen, säger Axel Lihagen.

Skolan bjöd idag klassen på tårta och firandet kommer att fortsätta hemma efter skolan, berättar Axel Lihagen.

– Jag ska fira med fin middag i kväll med mamma, pappa och lillebrorsan hemma, säger han.

På Nobeldagen, den 10 december, kommer Axel Lihagen också att få ta  emot pris av drottning Silvia och det är något som han ser fram emot.

– Det är stort, få klä upp sig och åka upp till Stockholm, det är cool, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".