På en av bolagets fastigheter i Eneby är fasaden i så dåligt skick att tegelstenar lossnat och fallit ned på marken. Foto: Sara Anderberg/Hyresgästföreningen.
Norrköping

"Satsa på underhåll"

Hyresgästföreningen: "Det finns ett underhållsberg"
1:26 min

Hyresgästföreningen anser att Norrköpings kommun tar ut en för hög avkastning från det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder och menar att pengarna istället borde gå till det eftersatta underhållet.

– Hyresbostäder hade mycket tomt under några år sedan och där har man ett underhållsberg som behöver jobbas ifatt, säger Björn Johansson som är regionordförande för Hyresgästföreningen.

Just nu går Hyresbostäder bättre än på väldigt länge med nästa alla lägenheter uthyrda samtidigt som det är ett gynnsamt ränteläge. Men att det finns ett stort eftersatt underhåll av bostadsbolagets fastigheter är även kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) införstådd med. Trots det tillbakavisar han kritiken från Hyresgästföreningen om den ekonomiska avkastningen.

– Jag är väl medveten om att det finns stora behov, men samtidigt är det så att av den avkastning som vi tar ut, så går huvuddelen tillbaka i form av olika bostadssociala insatser, olika stödinsatser som gör att det blir tryggt och bra att bo i våra bostadsområden, säger Lars Stjernkvist.

– Vi måste göra en avvägning mellan olika behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".