Ny sopstation i Borensberg

Motala kommun ska bygga en ny fullskalig återvinningscentral i Borensberg.
Stationen blir mer än fyra gånger så stor som den nuvarande.

Johan Karlsvärd avfallsingenjör i Motala kommun säger att det blir en likadan avfallscentral som den i Motala fast stationen i Borensberg ska inte ta emot asbet.
Avfalls- och återvinningsstationerna i landet får ta emot mer och mer skräp för återvinning även om vi totalt sett inte slänger så mycket mer än förr.
Och i Borensberg har besöken på tippen ökat kraftigt på senare år.
Den nuvarande återvinningscentralen på 1 400 kvadratmeter är sedan länge alldeles för liten med köer ut på skänningevägen när det är många besökare.
Det har också inträffat olyckstillbud på grund av trängseln vid återvinningsstationen.
Den nya stationen ska bli 8 000 kvadratmeter stor och kommer att börja byggas vid det blivande industriområdet i Erstorp under nästa år. Enligt planerna ska den också bli klar och invigas under nästa år, säger Johan Karlsvärd.

ill

Sopor och återvinning är en bransch på tillväxt. Fraktionerna, alltså det som ska sorteras ut, ökar hela tiden. Nya lagar om avgifter har fått fart på intresset för återvinning, säger Johan Karlsvärd:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".