1 av 3
Patrik Voight och Jesper Barkselius Foto:Anders Kratz
2 av 3
Maurits Elvingsson, Jesper Barkselius och Therese Angleflod Foto: Anders Kratz
3 av 3
Ensemblen i föreställningen Enron Foto: Anders Kratz
Teater

Pjäs om skandalbolag intar scenen

Jesper Barkselius: ”Den kapitalistiska ideologin är drivkraften”
1:33 min

En komedi som skildrar historien om skandalerna i det amerikanska energiföretaget Enron har på lördag premiär på Östgötateatern i Norrköping. Det handlar om en av de största konkurserna i USA:s historia.

Det finns inte så många pjäser som handlar om finansvärlden men den brittiska dramatikern Lucy Prebble har skildrat Enrons uppgång och fall.

Enron var ett av världens största energiföretag med 21 000 anställda och gick i konkurs 2001, då luftbubblan kring företaget sprack.

Enron redovisade stora vinster som man ännu inte hade fått och lurade på det sättet alla. Jeffrey Skilling var VD för Enron och pjäsen handlar mycket om honom, berättar Jesper Barkselius.

– Han vill förändra företaget från att vara något gammalt till någonting nytt och han vill i och med det förändra marknaden han jobbar i och förändra människor för att påverka världen. Så han har stora planer. 

Ni har haft en isländsk regissör, Hilmar Jõnsson, hur har det påverkat arbetet med pjäsen?

– Han har varit väldigt insatt i problematiken på grund av de som hände på Island, så han har brunnit för historien, säger Jesper Barkselius.

Konkursen ledde till att flera inblandade åtalades och Jeffrey Skilling dömdes 2006 till 24 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".