Östergötland

Rättegång inleds i bedrägerihärva

Rullstolsbedragare ställs inför rätta
0:56 min

I morgon börjar rättegången mot den 47-årige östgöte som misstänks för att ha lurat försäkringskassan på drygt 13,5 miljoner kronor. Mannen hävdade att han var svårt handikappad och behövde assistans, medan åklagaren hävdar att mannen inte alls är så sjuk som han förespeglat.

Mannen har under flera års tid fått ersättning till assistanshjälp från försäkringskassan. Totalt handlar det om drygt 13,5 miljoner kronor.

Mannen fick hjälpen för att han var rullstolsbunden och behövde hjälp för att klara av toalettbesök, måltider, påklädning och att sköta sin hygien.

Men enligt åklagaren har mannen inte alls varit behov av någon assistans. Utan han ska ha låtsas varit rullstolsbunden för att kunna lura försäkringskassan på pengar. En smygtagen film av polisen visar att mannen kan gå.

Mannens sambo och hans två bröder har också åtalats för sin inblandning i bedrägeriet. Likaså åtalas en läkare som gett mannen ett sjukintyg.

Enligt läkaren skulle mannen avlida om han inte fick hjälp av personliga assistenter. Men det intyget anser åklagaren är falskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".