1 av 3
2 av 3
Klicka för grafik: Skogsgödsling
3 av 3
Tommy Ek, skogsekolog vid länsstyrelsen.
Östergötland

Färre blåbär när skogen gödslas

Konstgödsel i skogsbruket hotar flera arter
2:02 min

Användningen av gödsel inom det svenska skogsbruket har ökat kraftigt. I Östergötland har de gödslade ytorna gått från några 100 till över 2 000 hektar skog på bara några år. Det kan leda till att det i framtiden blir mindre blåbär och svamp i skogen.

– En storskalig gödsling skulle påverka vegetationen kraftigt, vi skulle få mindre blåbärsris. Det skulle bli mindre trevligt att gå i skogarna och sannolikt mindre svamp att plocka, säger Tommy Ek, skogsekolog på länsstyrelsen i Östergötland.

Spridning av konstgödsel över skogsmark med antingen helikopter eller traktor har blivit en allt vanligare syn i de svenska skogarna de senaste åren. För ju mer kväve träden får - desto bättre växer de. Och ju bättre skogen växer desto mer pengar ger den.

I Östergötland ökade skogsgödslingen kraftigt på senare tid, från 400 hektar till 2 700 hektar mellan 2009 och 2010, det visar siffror från Skogsstyrelsen. Men länsstyrelsen är tveksam till gödsling i länet.

– Vi är tveksamma till att det behövs när vi har ett så kraftigt kvävenedfall. Det vi vill är att om det här ska bli en stor verksamhet så ska den verkligen belysas. Vi vill inte att det ska starta någon stor verksamhet innan man har sett konsekvenserna i mindre områden, säger skogsekologen Tommy Ek.

Trots ökningen är det fortfarande bara en liten del av all skog som gödslas. Men forskning visar att skogsgödsling får konsekvenser för andra växter.

– Förändringarna kan vara ganska stora. De studier jag har gjort visar att på 30-40 procent mindre blåbärsris i skogar som har gödslats jämfört med skogar som inte har gödslats, säger Joachim Strengbom, forskare vid Sveriges Lantbruks universitet i Uppsala.

Det finns även risker för övergödning av våra vattendrag och hav. För tar inte vegetationen i skogen upp kvävet kan det läcka ut i vattnet och skada ekosystemen där.

– Bland annat har algblomningen i Östersjön diskuterats om inte den beror på förhöjd kvävehalt i vattnet och då kommer ju den från land och huvudsakligen från jordbruket. Men om skogsgödslingen ökar så skulle det kunna vara en bidragande faktor, säger Joachim Strengbom.

Fråga

Skogsgödsling i Östergötland

2010: 2 700 hektar
2009: 400 hektar
2008: 200 hektar
2007: 100 hektar
2006: 200 hektar
2005: 100 hektar

Källa: Skogsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".