Ovakos anläggning i Boxholm Foto: Ovako
Boxholm

200 jobb bort på Ovako

"Vi anpassar oss till efterfrågan"
2:24 min

Boxholms största industri, Ovako, uppger idag att man planerar att minska sin produktion med 15 procent från och med årsskiftet. Sammanlagt berörs runt 200 visstidsanställda i Sverige och Finland. 

Bakgrunden till nedskärningarna är den ekonomiska osäkerheten i världen som, enligt stålföretagets ledning, medfört en inbromsning på flera marknader.

– Vi gör som alla andra i vår situation, anpassar vår produktionskapacitet till rådande efterfrågan på marknaden. Och rådande efterfrågan är låg, säger Ulf Wiland, vd för Ovako Bar med verksamhet i Boxholm och Smedjebacken.

Hur verksamheten i Boxholm kommer att påverkas vill Ulf Wiland inte gå in på idag. Nu ska förhandlingar med de fackliga organisationerna inledas, säger han, och de ska vara klara senast vid årsskiftet.   

Det har sagts att det är visstidsanställda som kommer att få sluta, hur många visstidsanställda har ni i Boxholm?

– Vi har ett ganska lågt antal, men jag vill inte nämna några siffror i det sammanhanget.

Det handlar om 200 jobb i koncernen, kommer det att vara osthyvelsprincipen som gäller eller kan enskilda fabriker vara hotade?

Det uttalar jag mig inte om annat än att vi ser över situationen lokalt på samtliga orter, Boxholm är inkluderad där, men är en av många tillverkningsorter.

Ulf Wiland säger också att fabriken i Boxholm har gått bra under större delen av året. Först i mitten av det tredje kvartalet började efterfrågan att vika. 

–  Vi har ju varit förskonade ganska länge, men det vi ser nu är en smitta från finansoron i världen.

Ovako är Boxholms största privata företag med 225 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".