Besökare på väg in i rättssalen i förmiddags. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Linköping

Rullstolsmannen i rätten

Åklagaren: "Vi har väldigt mycket bevisning"
1:43 min

Idag inleddes rättegången mot den man som misstänks ha lurat Försäkringskassan i Östergötland på närmare 14 miljoner kronor i assistansersättning. Även mannens sambo, hans båda bröder och en läkare står åtalade.

– Vi har väldigt mycket bevisning. Bland annat ska många vittnen höras och allra starkast är ju de många filmer och fotografier vi har hittat där han ser ut som en ganska frisk och välmående människa, säger kammaråklagare Eva Kokkonen.

Genom att utge sig för att vara så svårt handikappad att han behöver rullstol, ska den 47-årige mannen, under sex års tid, ha fått ut ersättning för dygnetrunt-anställda assistenter. Bland dem som jobbat för honom finns bland andra hans sambo och två bröder till mannen.

De fyra står nu åtalade misstänkta för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott och om de fälls riskerar de långa fängelsestraff.

Dessutom står en läkare åtalad för medhjälp till grovt bidragsbrott efter att i ett intyg till Försäkringskassan ha uppgett att mannen skulle dö om han inte fick hjälp av sina assistenter.

Själv hävdar mannen att han bland annat lider av en whiplashskada som gjort att han behövt hjälp med det mesta för att klara vardagen och precis som de övriga åtalade nekar han till brott.

– Han menar ju att han har varit så sjuk som framgår i alla läkarintyg från 2003 och framåt.

Vad tror du om utgången?

Jag förutsätter att han kommer att bli frikänd.

Han har ju sett häktad nu sedan i juni, har han haft någon hjälp i häktet?

– Nej, det har han nog inte, utan han har ju suttit i sin cell.

Fakta: Ersättning för assistans

Den som behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka för grundläggande behov - mat, hygien och kommunikation - kan få assistansersättning. Pengarna betalas ut till den som behöver assistans, den så kallade brukaren. Personlig assistans kan rekryteras via kommunen eller ett av Socialstyrelsen godkänt assistansbolag. Förra året betalade Försäkringskassan och kommunerna ut drygt 23 miljarder kronor i assistansersättning. Vid felaktigheter riktas återbetalningskraven mot brukaren, något som Försäkringskassan vill ha en ändring på. Förra året återkrävdes 19 miljoner kronor. Men Försäkringskassan tror att fusket omfattar miljardbelopp.
Källa: Försäkringskassan (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".