Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsbruk

Gödsling kollas inte

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 14.03
"Det sker inga enskilda kontroller"
(2:06 min)
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik: Skogsgödsling

Trots att användningen av gödsel inom det svenska skogsbruket har ökat kraftigt på senare år har Skogsstyrelsen inga resurser för att kontrollera att gödslingen sker på rätt sätt.

– Det sker ju inga enskilda kontroller. Vi har inte resurser att vara ute och titta på den gödsling som görs, säger Johan Wester på Skogsstyrelsen.

Som Sveriges Radio rapporterat ökade skogsgödslingen i länet från 400 till 2 700 hektar förra året. Det är fortfarande en mycket liten del av den totala skogsarealen, men intresset för gödsling ökar.

Skogsstyrelsen är den myndighet som har tillsynsansvaret ute i skogen. Bland annat måste skogsbolagen anmäla var de vill gödsla, till exempel får det inte ske närmare än 25 meter från sjöar och våtmarker med höga naturvärden.Men att reglerna verkligen följs är det ingen som kontrollerar. 

– När vi ger sådana allmänna råd är ju avsikten att man försöker följa dem. Men det är klart att det kan bli fel i enskilda fall och generellt har vi nog inte resurser att vara ute och titta på alla sådana fall.

Länsstyrelsen i Östergötland är tveksam till skogsgödsling i större skala. Bland annat finns risk för övergödning och att vegetationen förändras. Men Johan Wester anser att gödsling går att förena med ett hållbart skogsbruk.

– Jag tror att man kan se gödseln som en del i hållbart skogsbruk om det görs på ett bra sätt. En del av skogspolitiken är ju att man ska få använda gödsel. 

Idag tillåter Skogsstyrelsen gödsling i begränsad omfattning i östra Götaland. Men nu sker en översyn av råden som kan innebära lättnader.

– Det är klart att det kan bli smärre förändringar som gör att det vi inte tycker är lämpligt idag kanske kan accepteras i framtiden, säger Hans Samuelsson, handläggare på Skogsstyrelsen. 

Fråga

Skogsgödsling i Östergötland

2010: 2 700 hektar
2009: 400 hektar
2008: 200 hektar
2007: 100 hektar
2006: 200 hektar
2005: 100 hektar

Källa: Skogsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".