1 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Linköping

Få vill jobba med gamla

"Vi kommer att behöva dubbelt så många"
1:36 min

Om landets kommuner ska kunna möta det växande behovet av äldreomsorg i framtiden måste fler bli intresserade av att jobba med gamla. I Linköping efterlyser kommunalrådet Eva Lindh (S) åtgärder omgående. 

– Den prognos man gör är att vi kommer att behöva dubbelt så många anställda inom äldreomsorgen om 40-50 år. Det måste vi förhålla oss till på något sätt, säger Eva Lindh.

Frågan om hur attraktivt det är att jobba med äldre har blivit högaktuell i Linköping genom den namninsamling som gjordes nu i höst för en bättre arbetsmiljö inom äldrevården.

Drygt 1 300 personer, bland annat många anställda, skrev på och listorna överlämnades till äldrenämndens ordförande. Kommunen skickade protesterna vidare till de aktuella arbetsgivarna, något som facket Kommunal i sin tur har polisanmält.

Åklagare i Linköping funderar just nu på om det ska inledas en förundersökning i ärendet. Eva Lindh vill inte uttala sig i den frågan, men tycker att det finns mycket som kan göras på olika håll för att få fler att vilja arbeta i äldreomsorgen.

– Dels handlar det om att vi måste sätta oss ner och titta på gymnasieutbildningen. Alltså hur vi kan locka unga att vilja jobba inom äldreomsorgen. Sedan tror jag det handlar också om att det är viktigt att vi talar om kompetensutveckling, alltså hur man kan utveckla sig inom sitt arbete, för det är många som pratar om det.

Men där handlar det ju mycket om pengar?

– Ja, men kompetensutveckling kostar och det måste få kosta. Vi behöver göra insatser nu, säger Eva Lindh.

Däremot klara inte kommuenrna att själva höja löneläget, anser hon. 

– Där måste vi ha en diskussion med staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".