1 av 2
Fehim Cajlakovic, imam
2 av 2
Arkitekten:Adnan Muhsinovic
Linköping

Nio tomter på förslag till moské

Jakten på en lämplig plats för Linköpings moské startad
1:29 min

Nu har jakten på en lämplig plats för Linköpings moské startat. Planerna på moskén har funnits länge, men nu börjar arbetet ta form.

Kommunen har tagit fram nio olika förslag på tomter som skulle kunna passa, och i veckan inspekterades dem av företrädare och engagerade.

– Jag tycker den här platsen är helt okej och den är attraktiv och det kan bli aktuellt för oss, säger Adnan Muhsinovic, arkitekt.

Adnan Muhsinovic är arkitekt och ska rita moskén han är ute och kollar på de olika tomtförslagen som ligger i Berga, Lambohov, Ryd, Skäggetorp, Tannefors och i Linköpings innerstad intill domkyrkan.

– Vi har fått ganska många alternativ och det är ganska svårt att välja, säger Adnan Muhsinovic.

Det finns vissa regler när det gäller moskébyggnader berättar han, byggnaden måste riktas mot Mecka vilket är åt sydost och minaret, tornet, ska placeras på vänster sida om entrédörren. Annars är varje moské unik och vad det gäller Linköpings moské tänker Adnan modernt.

– Det är en moské som har fina mjuka linjer och med alla kupoler och mycket med glas, ja på sådant sätt har jag tänkt, säger Adnan Muhsinovic.

Nu återstår bygglov och pengar för att bygga moskén, men imamen Fehim Cajlakovic räknar med att byggnaden står klar inom två till tre år.

– Mycket viktigt att vi har en samlingsplats, vi hoppas och tror att det blir snart, säger Fehim Cajlakovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".