Foto: Sveriges Radio
Regionfrågan

Nej till storregion

Marie Morell (M): "Bra med klart besked"
6:02 min

Nu är det helt klart att Jönköping kommer att bilda en egen region. Därmed tvingas landstinget i Östergötland skrinlägga planerna på en så kallad Östra Götalandsregion, åtminstone fram till 2018.

– Det är egentligen inte så oväntat, säger Marie Morell (M) ordförande i landstingsstyrelsen i Östergötland.  

Nej, beskedet kommer inte som någon överraskning för Jönköpings grannlän. Ända sedan den nya regionindelningen började diskuteras på allvar har det stått ganska klart att Jönköping vill stå på egna ben.

De båda stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna har hela tiden varit emot en storregion tillsammans med bland annat Östergötland och Kalmar. Övriga partier har dock kämpat hårt för en sammanslagning och för några veckor sedan verkade det som om en öppning kanske var på gång.

I förra veckan träffades också företrädare för Östergötland, Kalmar och Jönköping för att diskutera regionfrågan, men beskedet efter mötet var detsamma som tidigare.

– Där blev det ju väldigt tydligt att de ville försöka hitta en linje där det finns så stor enighet som möjligt mellan partierna och då var det väl den här linjen den minsta gemensamma nämnaren, säger Marie Morell.

Och nu har alltså landstingspolitikerna i Jönköping kommit överens om en kompromisslösning som ska presenteras på en presskonferens senare idag.

Enligt P4 Jönköping innebär den att Jönköping kommer att ansöka om att få bilda en egen region till valet 2014. Men därefter, tidigast vid valet 2018, kan man komma att ansöka om att få gå ihop med något av grannlänen, beroende på hur det ser ut då.

– Det är ju alltid tråkigt när vi inte kan få ihop den region som vi jobbat för i många, många år, det vill säga med Kalmar och Jönköping och Östergötland. Men det är ju också viktigt och bra att det blir besked så vi vet vad vi har att förhålla oss till.

I Kalmar har man redan bestämt sig för att istället söka sig söderut mot Skåne. I Östergötland tittar politikerna istället norrut mot Sörmland, Örebro och Västmanland, men där är kruxet att de länen vill ha besked snabbt. Redan den 31 januari 2012 vill man lämna in en ansökan. 

– Det är klart att vi ska titta på det, men tidsplanen känns väldigt, väldigt stressad.

FAKTA: Regioner som stöts och blöts

Inga aktuella diskussioner om storregioner: Halland och Gotland, som nyligen blivit egna regioner. Västra Götaland, sedan en regionidé med Värmland fallit. Stockholm som är störst i sig och Jönköping som vill bli egen region.
Klar inriktning mot nya regioner: Jämtland-Västernorrland och Skåne-Blekinge-Kronoberg-Kalmar län.
Diskussioner pågår: Norrbotten-Västerbotten och Östergötland-Södermanland-Västmanland-Örebro län-Uppsala län i växlande konstellationer.
Osäkert: Värmland och Dalarna-Gävleborg. Inga kända konkreta diskussioner.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".