Lantbrukaren Stellan Borg. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.
Östergötland

Slammöte väckte debatt

Lantbrukare: ”Åkermarken ska inte användas som en soptipp”
1:20 min

Frågan om man ska använda slam ifrån reningsverk på åkermark är ständigt aktuell. För att öka intresset hos lantbrukarna anordnade Norrköpings Vatten ett informationsmöte under gårdagen.

– Jag är lite negativ till det eftersom åkermarken ska ju inte användas som en soptipp, säger Stellan Borg, en av de lantbrukare som deltog i mötet.

Vad är du rädd för, vilka konsekvenser ser du?

Slammet undersöks noga men det finns tungmetaller och så blir det en negativ stämpel på åkermarken som då används till att sprida slammet, säger Stellan Borg.

Ett 20-tal lantbrukare från Finspång, Norrköping och Söderköping kom för att lyssna på informationen som anordnades av Norrköping Vatten.

– Syftet med mötet var dels att informera och diskutera slamanvändningen, men också ge oss en möjlighet att få kontakt med flera slammottagare som kan vara intresserade av vårt slam i framtiden, säger Christina Rydh, miljöingenjör på Norrköping Vatten.

Det var Norrköping Vatten, Lantmännen, Lantbrukarnas riksförbund och Hushållningssällskapet som höll i informationen, alla förespråkare för slamspridning på åkermark.

– Vi är naturligtvis intresserade av att slammet skall spridas, vi återkopplar det till miljömålet och vi ser egentligen inga risker med slamspridningen, utan att det gäller att följa de regler och krav som gäller, säger Christina Rydh.

Finns det inte ett behov av att informera även om riskerna?

– Ja, fast inte i det här fallet, det känns inte aktuellt, säger Christina Rydh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".