Arkivbild: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
Östergötland

Så ska vinterkaoset motverkas

Axel Swartling rapporterar från presskonferensen
3:59 min

De senaste årens vinderväder har ställt till stora problem i länets väg- och tågtrafik. Idag presenterade Trafikverket ett åtgärdsprogram vars syfte är att motverka ett liknande kaos den här vintern.

Även om det är milt just nu lär det så småningom bli vinter även i år och med det åtgärdsprogram, som presenterades idag, hoppas Trafikverket, Östgötatrafiken och Jernhusen vara bättre förberedda än under de senaste åren.  

Den största satsningen görs på järnvägsnätet. Bland annat ska växelvärmen  förbättras och extra skottningspersonal finnas till hands. 

– Får vi problem med isblock i växlarna måste vi ha handkraft där. Det tar inte växelvärmen bort, säger Trafikverkets regionchef Einar Schuch.

Men vägarna har inte glömts bort i vintersatsningen. Det främsta arbetet fokuseras på E4:an mellan Linköping och Stockholms länsgräns.

– Vi kommer att snöröja tätare där, när vi snöröjer på E4:an, berättar Schuch.

Einar Schuch tror att Trafikverket har lärt sig en en hel del av senaste vintrarna, men konstaterar samtidigt att om årets vinter blir lika hård som de senaste två, kommer det att bli problem. 

– Vi trimmar vår organisation och har tillsammans med våra operatörer hittat sätt så att det kan bli bättre. Men vi får ha förståelse för att blir det en bister vinter så kommer vi ha dagar där vi kommer att få problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".