1 av 2
Foto:Hasse Holmberg / SCANPIX
2 av 2
Pelle Johansson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Linköping
Östergötland

Dödsolyckor inom lantbruket ökar

Pelle Johansson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket
1:23 min

Lantbruket är en av de mest riskfyllda arbetsplatserna. Det senaste året har dessutom antalet olyckor med dödlig utgång inom jordbruket ökat kraftigt.

Hittills i år har 43 dödsolyckor skett på arbetsplatsen, hela 25 procent av dem har skett inom jordbruket.

– Ja det talar ju för att det krävs mer insatser, både från oss som myndighet men även att branschorganisationen satsar vidare, säger Pelle Johansson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Linköping.

De flesta olyckor sker när maskiner används men det sker också många olyckor i hanteringen av djur främst tjurar. 

Hittills i år har det skett elva dödsolyckor i landet inom lantbruket, vilket betyder att antalet dödsolyckor inom branschen nästan har tredubblats jämfört med 2009, då antalet var fyra personer.

– Jag hoppas att det är ren tillfällighet och att de här siffrorna inte är lika höga nästa år, för då är det riktigt allvarligt, säger Pelle Johansson.

På grund av att det finns så många olika typer av risker inom lantbruket är yrket så olycksdrabbat berättar Pelle Johansson.

– Det finns alla typer av risker, maskinrisker, fallrisker. Inte minst det här att arbeta med djur i kombination med hög arbetsbelastning och stress så blir det riktigt farligt, säger han.

Under tre år har arbetsmiljöverket undersökt arbetsmiljön på närmare 3 000 lantbruk i landet. Undersökningen visar att det i 70 procent av fallen krävs åtgärder för att öka säkerheten på gårdarna.

– De som arbetar inom detta ska vara medvetna, en hög riskmedvetenhet gör att man blir försiktig, det kan man väl se att det funkar inte riktigt i alla lägen, säger Pelle Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".