Östergötland

Jordbrukare tveksamma mot slam

Stellan Borg, jordbrukare: "Risken är stor att det blir något negativt"
1:44 min

Åsikterna om man ska sprida slam på åkrarna går i sär. Norrköping vatten skulle gärna se att fler lantbrukare sprider ut slam på åkrarna. Men många jordbrukare känner sig osäkra.

I veckan ordnade Norrköping vatten ett informationsmöte för jordbrukare om nyttan att sprida ut slam på åkrarna. Ett 20-tal jordbrukare kom till mötet. Två av dem var Arne Jonsson och Stellan Borg.

– Jag anser att slammet ska tillbaka till lantbruket, det kommer därifrån. Men man vill tänka efter ett par gånger innan man fattar beslut att köra på, säger Arne Jonsson.

– Risken är stor att det blir något negativt efter att lantbruket tagit emot det här. Det kan komma larmrapporter om att svenska bönder gödslar sin åkermark med avloppsslam samt att slammet innehåller det ena och det andra, och det får vi i oss när vi äter svenskt livsmedel, säger Stellan Borg.

Christina Rydh, miljöingenjör på Norrköping vatten, berättar att det har uppstått en hel del frågor från lantbrukarna gällande slamspridningen.

– Det kan vara att man säger att jag är inte intresserad och jag vill inte ha med slam att göra överhuvudtaget. Sen kan det vara en del som tycker att det finns så mycket otäcka ämnen i slammet. Man är lite orolig och vill veta mer helt enkelt, säger hon.

Naturvårdsverket anser att regeringen borde skärpa reglerna för slamspridning. Bland annat handlar det om att skärpa gränsvärdena för olika tungmetaller. Däribland det cancerframkallande ämnet kadmium. Dessutom ska slammet ska hettas upp för att motverka smittspridning.

– Det finns mycket nyttigheter i slammet, men med det får man med även lite metaller och lite organiska ämnen. Men man bedömmer ändå att nyttan överväger riskerna, säger Christina Rydh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".