Foto: Bertil Ericson/Scanpix
östergötland

Långa väntetider i cancervården

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren kommenterar
1:41 min

Väntetiderna inom cancervården skiljer sig markant åt mellan de olika delarna av landet, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Östergötland hamnar i botten av de allra flesta tabellerna.

Östergötland utmärker sig på ett mindre glamoröst sätt i Socialstyrelsens sammanställning av väntetider inom cancervården. Länet hamnar i botten av de allra flesta av de tio cancerformerna som har studerats. Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren har redan innan Socialstyrelsens sammanställning offentliggjordes uppmärksammat bekymret.

– Vi tycker att det är mycket bekymmersamt och vi har uppmärksammat det här själva att vårdtiderna är alldeles för långa. Tyvärr ser vi inga stora förbättringar, säger Lundgren.

Men hälso- och sjukvårdsdirektören är samtidigt hoppfull att väntetiderna ska bli kortare om ett år:

– Jag hoppas att det ska komma ett genombrott inom ett år, där det verkligen blir avsevärt kortare väntetider i alla steg som patienten behöver gå igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".