1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
2 av 2
Kammaråklagare Helene Gestrin Foto: Sveriges Radio
Linköping

Övervakade flickvännen via datorn

Antalet anmälningar om dataintrång ökar i Sverige. I Linköping inleds snart ett mål mot en man som misstänks ha övervakat sin före detta flickvän via hennes dator. Byt lösenord när du byter pojkvän, råder kammaråklagare Helene Gestrin.

Den 31-årige mannen ska ha installerat ett spionprogram på sin före detta flickväns dator, som bland annat registrerade knapptryckningar, hemsidor hon surfade på och inloggningsuppgifter till e-postkonton.

– Hon upptäckte att hennes ex visste saker om henne som han inte borde veta, säger Helene Gestrin.

Varannan timme under ett halvår skickade programmet skärmdumpar från datorn till mannens mejladress. Mannen nekar till brott. 

Förra året näst intill fördubblades antalet polisanmälda dataintrång och trenden fortsätter i år. 2010 anmäldes drygt 2 300 fall - de tre första kvartalen 2011 har redan över 2 200 anmälningar kommit in.

Huvuddelen av ökningen gäller privatpersoner. Hur stor andel som rör brustna relationer är svårt att säga men Anders Ahlqvist, enhetschef på Rikskriminalpolisens IT-brottssektion, känner väl till problemet.

– I klartext handlar det om hämnd och jävelskap, säger han.

Ahlqvist jämför med flera fall för ett par år sedan då den före detta partnern lade upp lättklädda bilder på nätet med tillhörande telefonnummer.

– Men de åkte lätt fast, fick hårda straff och populariteten för den idén har gått ner, säger han. 

Mannen i Linköping gick långt för att bevaka sin före detta. Många ärenden handlar om mindre förseelser och går aldrig till åtal. Bara i tio procent av de anmälda fallen under förra året kunde en person bindas till brottet.

En olovlig inloggning på exets Facebooksida, utan att något ändras, är brottslig men svårare att bevisa.

– Det är naturligt frestande, att kanske gå in och titta lite. I ögonblick av oförstånd och dumhet är det lätt att man går för långt, säger Gestrin.

Vis av sin erfarenhet från många relationsmål uppmanar hon alla att byta lösenord till sina konton efter en separation.

– Att låta en före detta partner känna till dina lösenord till mejl och Facebook efter det att man har gjort slut är som att låta dem ha kvar nyckeln till din lägenhet, säger hon.

Sofia Tanaka/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".