Sebastian Karlsson får ett av de hårdaste straffen i elitseriens historia Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
Ishockey

Stängs av i elva matcher

Mike Helber: ”Tufft men vi accepterar det”
3:55 min

Sebastian Karlsson i LHC stängs av under elva matcher efter tacklingen som gav Frölundas Magnus Kahnberg en kraftig hjärnskakning under lördagens elitseriematch. Det är ett av de hårdaste straffen i elitseriens historia.

– Det var en felaktig tackling och han måste ta sitt straff. Vi accepterar domen, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber som inte läst domen själv när vi når honom på telefon, utan bara fått den uppläst för sig.

Han konstaterar samtidigt att det är ett mycket hårt straff och säger att han tror att den debatt om brutala tacklingar inom ishockeyn, som fick ny fart efter lördagens händelse, kan ha spelat in.

– Det har varit mycket massmedial uppmärksamhet kring den här situationen. Sebbe (Sebastian Karlsson) har genomfört en felaktig tackling och blev utvisad under matchen, med all rätt. Däremot har det varit otroligt många emotionella uttryck under den här processen. Jag tror nog att det ligger lite till last för Sebbe.

Det var under lördagens match mellan Frölunda och LHC på Scandinavium i Göteborg som Magnus Kahnberg föll ihop medvetslös på isen, efter en hård tackling bakifrån av Linköpings Sebastian Karlsson.

Kanhberg fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset där man så småningom kunde konstatera att han drabbats av en kraftig hjärnskakning.

Tacklingen, som beskrivs som en av de fulaste den här säsongen, gav ny fart åt höstens debatt om brutala tacklingar inom ishockeyn och från flera håll ställdes krav på hårdare straff.

Elva matchers avstängning är också ett av de hårdaste straff som utdömts i elitseriens historia. Först efter jul, när LHC möter Djurgården den 26 december får Karlsson spela igen. Bara Jan-Axel Alavaara, åtta månader och 22 matcher, och Tomas Javeblad, fem månader och totalt 12 matcher, har stängts av längre än Karlsson.

Själv har Sebastian Karlsson tidigare sagt att straffets längd inte spelar någon roll, att det viktiga är att Kahnberg är okej. Han har också bett sin tidigare lagkamrat om ursäkt.

– Sebbe har varit rätt så lättad sedan han har haft kontakt med Magnus Kahnberg och fått höra av Magnus att han mår förhållandevis bättre, säger Mike Helber.

Han säger också att det blir tufft att klara sig utan Sebastian Karlsson, men att det helt enkelt får gå.

– Sebbe är en viktig spelare i vårt lag. Han är en viktig personlighet i vår grupp och det är klart att på så sätt en dyr förlust för oss. Men vi får kämpa oss igenom detta och acceptera avstängningen.

FAKTA: Längsta avstängningarna

1) Jan-Axel Alavaara, Modo. Körde på domaren Thomas Andersson i en SM-slutspelsmatch mot Djurgården 1998 och stängdes av i åtta månader, sammanlagt 22 matcher.

2) Tomas Javeblad, Luleå. Luleåmålvakten brottade ned domaren Billy Fredriksson i en match mot Västerås. Straffet blev fem månaders avstängning.

3) Sebastian Karlsson, Linköping. Frölundas Magnus Kahnberg fick 5 november 2011 en tackling mot huvudet bakifrån av Sebastian Karlsson. Han föll raklång framåt och slog ansiktet i isen och förlorade medvetandet. Han låg kvar i flera minuter innan han lyftes upp på en bår och fördes till ambulans. Karlsson avstängd till 20 december, totalt elva matcher.

4) Peter Lindmark, Malmö. "Pekka" ilsknade till och svingade sin målvaktsklubba likt en yxa mot domaren Robert Lahti under en match mot Färjestad 1996. Han missade, men stängdes av i tio matcher.
5) Christian Sjögren, Timrå. Armbågstacklingen den 9 januari 2003 mot Luleås Thomas "Bulan" Berglund gav den längsta avstängningen för en förseelse som inte var riktad mot en domare. Straffet blev nära fem veckor, eller nio matcher.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".