Foto: Peter Lydén
Norrköping

Godståg saknade bromsar

"Vi ser mycket allvarligt på att tekniken inte fungerat"
1:41 min

Flera missar ledde till att ett godståg utan fungerade bromsar brakade rakt igenom Norrköping i hög fart i februari i år. Om godståget hade kolliderat med ett persontåg hade en allvarlig olycka kunnat inträffa, konstaterar Trafikverket.

– Vi ser mycket allvarligt på att tekniken inte fungerat på ett sådant sätt som den är tänkt att fungera i det här fallet, säger Sten Vickberg, säkerhetschef på Trafikverkets underhållsavdelning.

Det var en dag i februari i år som ett Green Cargo-tåg från Skärblacka på väg mot Norrköping. Lokföraren körde först till Kimstad, lossade loket från den ena ändan på tåget och kopplade på loket i andra ändan för att fortsätta sin färd mot Norrköping.

I Trafikverkets utredning framgår det att föraren vid flera tillfällen hade möjlighet att upptäcka att bromsarna inte fungerade, men missade att göra de nödvändiga testerna för att försäkra sig om att bromssystemet fungerade.

Först när tåget skulle stanna vid ett stoppsignal upptäcktes felet. När föraren inte kunde få stopp på tåget skickade han ett nödanrop till driftledningscentralen i Norrköping. Men ingen på driftledningscentralen tog emot anropet.

Det hela kunde ha slutat med en kollision eller en urspårning, men som tur var låg alla växlar framför tåget i rätt läge så tåget kunde köra genom Norrköping utan att spåra ur. 

Dessutom snappade föraren på ett annat tåg, som kom norrifrån, upp nödanropet och stannade omedelbart.

– Om godståget hade kolliderat med ett persontåg hade vi ju kunnat få ett mycket stort skadeutfall, säger Sten Vickberg.

Varför nödanropet inte uppfattades av driftledningscentralen är inte helt klarlagt, men utredaren på Trafikverket tror att det kan bero på att ingen tågklarerare var uppkopplad mot nödnumret.

– Vi vidtar ju nu ett antal åtgärder för att se till att det här inte upprepas. Bland annat kan jag säga att vi inte är nöjda med det telefonisystem som bland annat ska säkerställa larmfunktionerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".