1 av 2
Polisen kommer att hårdbevaka rättegången om skottlossningen i Norrköping, berättar presstalesmannen Erik Thulin. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.
Skottdramat i Norrköping

Gängrättegång hårdbevakas

"Vi hoppas att det här ska kunna genomföras lugnt och säkert"
1:47 min

Idag inleds rättegången efter skottlossningen vid restaurang Deli i Norrköping i slutet av juni i år. Sju män står åtalade. För att rättegången ska kunna genomföras utan störningar har polisen ökat sin bevakning av tingsrätten.

Förhandlingen äger rum i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt istället för i Norrköpings tingsrätt. 

– Ett av syftena med det är att det är så många som är häktade, de är ju sju personer, och tingshuset i Norrköping har inte plats för så många. När man dessutom har konstellationer som inte är ense så finns det risk för viss ordningsstörning. Därför är man i säkerhetssalen, säger Erik Thulin, som är polisens presstalesman.

Polisen kommer att ha skärpt bevakning av tingsrätten i Linköping under rättegången. Vissa områden runt tingsrätten kommer att spärras av. Bland annat kommer en busshållplats att flyttas och vissa parkeringar vid tingsrätten att stängas av. Folk som ska titta på förhandlingen kommer att få gå igenom metalldetektorer.

Rättegången är efterspelet till händelsen i somras när två rivaliserande gäng beväpnade med bland annat knivar och skjutvapen drabbade samman i centrala Norrköping. Bland de sju män som nu står inför rätta finns kopplingar till de kriminella gängen Black Cobra/M16 och Outlaws. Men polisen vill inte gärna gå in på vilka grupperingar som de åtalade personerna tillhör.

– Vi har som policy att inte prata om vilken konstellation de tillhör, för ena dagen tillhör de en konstellation och en annan dag en annan. Det är löst sammansatta nätverk, och varje gång vi pratar om dem höjer vi dem, säger Erik Thulin.

Hans förhoppning är att rättegången ska kunna genomföras utan störningar.

– Vi har inte hört någonting om några hot. Vi förväntar oss att det dyker upp personer från båda sidor, men vi hoppas att det här ska kunna genomföras på ett lugnt och säkert sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".